Πληροφορίες

Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται η Κέα ή Τζιά, όπως την αποκαλοούν οι ντόπιοι. Το πιο κοντινό στην Αττική νησί των Κυκλάδων, μοιράζεται με τα υπόλοιπα το χαρακτηριστικό τους τοπίο. Άνυδρες ακτές με υπέροχες παραλίες, λόφοι με χαμηλή βλάστηση και κάποια αλμυρίκια να χαρίζουν σκιά είναι ό.τι αντικρύζει ο επισκέπτης προσεγγίζοντας το λιμάνι της Κορρησίας. Η ενδοχώρα του νησιού, ωστόσο, κρύβει εκπλήξεις παρουσιάζοντας έντονο γεωλογικό ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση με δάση από βελανιδιές και πολλά είδη σπάνιων αγριολούλουδων. Η τζιώτικη αρχιτεκτονική επίσης διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων Κυκλάδων. Συναντούμε, βέβαια, και εδώ μικρά λιτά κατάλευκα σπίτια, τα οποία, όμως, αναμειγνύονται με πέτρινα κτίρια και μια ευρύτερη χρωματική παλέτα. Η πρωτεύουσα του νησιού Ιουλίδα, χτισμένη ψηλά στην ενδοχώρα, είναι από τις ομορφότερες των Κυκλάδων και αρκετά ξεχωριστή, καθώς αποτελείται από το ιδιαίτερο μίγμα αρχιτεκτονικής που περιγράψαμε.

Η πλούσια ιστορία του νησιού χάνεται στο βάθος των αιώνων με αρκετά μνημεία να αποτελούν μάρτυρες στιγμών του παρλθόντος. Σπαράγματα αρχαίων ναών, απομεινάρια αρχαίων πόλεων, βυζαντινές εκκλησίες, φράγκικα κάστρα, ερηπωμένα βιομηχανικά μνημεία των νεώτερων χρόνων βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το εύρος του νησιού. Το εκτεταμένο δίκτυο παραδοσιακών μονοπατιών, σηματοδοτημένα μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τέτοιους θησαυρούς, αλλά και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Εδώ και κάποια χρόνια η Κέα έχει γνωρίσει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για σύντομες αποδράσεις όσο και πολύημερες διακοπές. Η εγγύτητα της στην Αττική υπήρξε καθοριστική αιτία για αυτό, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου που επιλέγουν την Τζιά για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, με αρκετούς από αυτούςν να έχουν αποκτήσει εξοχικές κατοικίες στο νησί. Οι παραλίες της Κέας, άλλωστε, είναι ααπό τις καλύτερες σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Επιπλέον, η Τζιά διαθέτει αρκετά απάνεμα γραφικά λιμανάκια που προσελκύουν ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής, με τους όρμους στο Βουρκάρι και τον Κούνδουρο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και να αποκτούνς κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Με όποιο μέσο κι αν προσεγγίσετε το νησί και ό,τι τύπου τουριστικά ενδιαφέρονται και αν έχετε, όμως, ένα είναι το σίγουρο, η Τζιά θα σας κερδίσει με τις ομορφιές και την αυθεντικότητά της,και θα την επισκεφθείτε ξανά και ξανά.

Πρόσβαση

Η Κέα συνδέεται με τα λιμάνια του Λαυρίου, της Άνδρου, της Κύθνου, της Σύρου και της Τήνου. Η απόσταση από το λιμάνι του Λαυρίου είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά και η συχνότητα των δρομολογίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής.